петък, 31 януари 2014 г. - , , , 0 коментара

РЕЧНИК: TAPESTRY CROCHET

         Не знам в българския език да има специален термин за този вид плетиво, затова ще използвам буквален превод от английски. Първото място в интернет за търсене е естествено това

     В гобленовото плетене на една кука (наречено също hard crochet, jacquard crochet или colorwork), конеца се прехвърля напред и назад, за да създаде цветни мотиви. Резултатът е много близо до тъкан гоблен, все едно е направен на стан. 
     Както има няколко начина за изработка на тъкани гоблени, така има и различни начини на гобленово плетене. Най-често се работи нисък пълнеж, но се използват и залепена бримка, висок пълнеж и полу-висок пълнеж. Конецът със съответния цвят се скрива в бримките, когато не се използва или се показва, когато се плете с него (т.нар. интарзия). Куката се вади от двете нишки на бримката от предния ред или от едната нишка (Fair Isle стил).  Цветът може да се промени преди да се завърши бода или след това, като по този начин се получават различни резултати. Резултатът от стегнатите бримки е твърда тъкан, със скрити конци. Ако плетенето е по-свободно, прехвърлените цветни нишки се виждат и ефектът е като пъстра материя.
     Понякога се използва плъстене в перална машина и се получава стегната тъкан с шарки от двете страни.  
     Гобленовото плетене може да се изработва и с мъниста. Всеки цвят е на отделен конец. Мотивите се получават, като се прехвърлят нишките и съответния цвят мънисто си застава на мястото.
     Мъжете от племето Мая в Гватемала изработва в тази техника чанти за през рамо, с разпознаваеми регионални мотиви с нисък пълнеж, като бримката се вади от двете нишки на долния ред. Както жените, така и мъжете плетат чанти, шапки и чували за туристите.
     Местното население в Гана изработват шапки, чиято форма, цвят и дизайн обозначава
социално положение или етническа принадлежност. За да се получи по-твърда материя се вплита допълнителен конец или се колосва.
     Плетени шапки ярмулка (наречени също kippah) носят еврейските мъже. Те обикновено са украсени с геометрични или фигурални мотиви.



Изображението е от този блог: http://ophidiololo.blogspot.com/

0 коментара :

Публикуване на коментар