вторник, 14 януари 2014 г. - , , , , , , , 0 коментара

РЕЧНИК: AMIGURUMI

ПРЕДИ ВРЕМЕ ПОПАДНАХ НА ТЕРМИНА AMIGURUMI 
Ето какво открих тук:

     Amigurumi (編みぐるみ, плетена на една или две куки играчка) е Японско изкуство за плетене на малки пълнени с вата фигурки на животни и антропоморфни същества. Думата е комбинация от японските ami - плетене, и nuigurumi - пълнена(мека) играчка. Amigurumi обикновено са животни, но може да включва художествени интерпретации или неодушевени предмети, надарени с антропоморфни черти, което е типично за японската култура. 
     Amigurumi се появява масово през 2003 година. От 2006 г. се отчита, че Amigurumi са от най-популярните продукти на Etsy(онлайн базар за занаятчийски произведения), където те обикновено се продават на цена от $10 до $100. 
     Най-характерната черта на тези фигурки, е че са "сладки". Това впечатление се постига, като на животинките се изработва голяма сферична глава върху цилиндрично тяло с маломерни крайници. Amigurumi може да се използват като детски играчки, но обикновено са закупени или направени единствено за естетически цели.
     Amigurumi са плетени от прежда или по-дебел конец на една кука, спираловидно, с нисък пълнеж. Възможно е да бъдат изработени и на две куки(въпросът е спорен - дебат по темата можете да видите тук). Фигурките обикновено се работят на части, които след това се сглобяват.  
     Избират се куки, малко по-малки от тези за друго плетиво, с цел да се получи стегната повърхност, която да не позволява на пълнежа да се покаже през тъканта. Пълнежа обикновено е полиестер или памук, но може да се импровизира и с други материали. Възможно е да се постави тежест в долната част на фигурата.
     Някой следващ пост ще бъде за моето първо мече-Amigurumi :-)






0 коментара :

Публикуване на коментар