понеделник, 28 юли 2014 г. - , , , , 1 коментара

МОИТЕ СЪКРОВИЩА: ПОКРИВКА ЗА ЛЕГЛО НА 100 ГОДИНИ


     Всяка година във Велико Търново се провежда европейската инициатива "НОЩ НА МУЗЕИТЕ". През 2013 събитието беше в етнографски музей "Сарафкина къща", като акцент беше творчеството на жените от миналото. 

     Беше изключително интересно, докосна сърцето ми, защото това е моята тема :-)
     Имах възможността да наблюдавам ревю на традиционни български носии от колекцията на Национално движение „РАБОТИЛНИЦА СЕДЯНКА”, демонстрации на техните майстори – плъсти, плетене на една кука и на фуркет, фриволите, кене, калоферска дантела, везба, шиене с ленти, тъкане на колани „на кори”, плетене с шума, плетене с мъниста и представяне на тъкани черги.
     Реших да се включа в конкурса за запазена фамилна ценност – ръчна изработка.


     Тази покривка за легло е изработена от прабаба ми Стефка Савова някъде около 1915 година. Имам ето тази снимка може би от същото време. Тя е със сестрите си и е крайната в дясно.

     Родена е през 1897 година, разбрах го от този стар документ.
     Живяла е със семейството си във Варна, след това се омъжва в Търново. Родила е три деца, две от тях са оцелели. Овдовява млада и се справяла сама. Почина когато бях на 16 години. Помня я винаги с някакаво ръкоделие в ръка. В края основно плетеше на една кука.
     След като се омъжих получих тази покривка. В началото не смеех даже да я разгъна. После, в новия си дом, я вадех по за няколко часа да и се порадвам и я прибирах за да не се повреди. И сега стои надиплена при другите ми съкровища.
     Изработена е на тънък бял плат. Използваните техники са рязана бродерия,

 
 апликации върху тюл,


поанлас(с фина фабрична памучна лента).

     

 

       За участието си в конкурса получих ГРАМОТА от РИМ-Велико Търново


 и няколко книжки като награда :-)



1 коментара :

Анонимен 18 август 2015 г. в 6:04

Това действително е уникат, богатство което няма цена.......

Публикуване на коментар