събота, 30 август 2014 г. - , , , , 0 коментара

УРОК: ТЪКАНИТЕ ЧАНТИ НА ПЛЕМЕТО УАЙУУ

     Светът е твърде малък. Замислих се за това, като срещнах момиче от Южна Америка във Велико Търново. И сигурно нямаше да разбера от къде е, ако не се впечатлих от чантата и. И по-точно от дръжката на чантата.

     Тя беше достатъчно мила да ми разреши да снимам отблизо тази прелест:

     Ясно се вижда, че е използвана някаква техника на промушване и кръстосване на основата, нещо като тъкане без вътък. На английски терминът е ply-split weaving. За съжаление не знам еквивалент на български. След известно ровене в мрежата открих, че показаната чанта е характерен сувенир за племето Уайуу, Кулумбия. 
     Предизвикателство - как точно се тъче по този начин. Снабдих се с четири цвята вълна, добре пресукана от два ката.

      Нужно е да се промушват нишките на основата между двата ката на останалите нишки. Всеки следващ ред се получава през следващо пресукване. 
     За промушването използвах голяма пластмасова игла. Започнах с най-дясната нишка в посока към средата. Така се получава шарка с форма на колибка.
 



     Продължава се като се премества иглата на най-лявата нишка и тя се промушва към средата. За мен беше малко неудобно да работя с лявата ръка. Трябва да открия по-удобен начин, например да обръщам задната страна?



     Ако искаме да получим "оченце" и да сменим посоката на колибката(да обърната), е нужно да преплетем средните четири нишки - в моя случай червените и да сменим посоката на промушване от средата към края.

     Моят експеримент беше с един набор от четирите цвята, ако се наредят същите поредици една до друга няколко пъти и се сплитат заедно ще се получат няколко ромба, също като на индианската чанта. Идея за следващ проект :-)

0 коментара :

Публикуване на коментар