ПРОЕКТИ: САЧАК ИЛИ ПЛЕТЕНЕ НА ФУРКЕТ

     


     Преди време ми попаднаха няколко кърпи за глава, украсени необичайно. Бях впечатлена от прекрасния начин, по който падат на челото заради тежестта на мънистата. Всички кърпи бяха наплетени по различен начин и с различни цветове мъниста. 



     Сдобих се с тях от село Калипетрово, Силистренско. По-късно научих и името на тази техника - сачак (което между другото означава и стряха). Видях го ето в тази книга: 







     От Александър Ястров научих, че това е име и за техниката, и за самата кърпа. Също от него разбрах, че вилката, на която се изработва се нарича "кръкана". Аз бях срещала наименованието "фуркет". На английски терминът е "Knitting fork", а техниката се нарича "Hairpin lace", на руски "Вязание на вилке". Всъщност този метод може да се използва за различни цели и с различни по дебелина нишки, включително и прежда.

     Имам от бабите си вилка подобна на тази от снимките в книгата, но е доста широка и не беше подходяща за този мой експеримент. По тази причина заложих на съвременен инструмент, с възможност за вариране на размера на изплетената ивица -



     Артикул 611700 PRYM и упътването към него. Другото, на което заложих беше кука 0.6мм, Anchor котон кроше №60, а за ажурното оплитане на готовата дантелка №40. Смесени цветове мъниста, с преобладаващо синьо и сребристи пайети. Нанизах ги предварително в следния ред: 5 мъниста, 1 пайета, ...




     Реших при плетенето мънистата да бъдат от едната страна, като на всяка ресничка оставям по 5 мъниста или по 1 пайета, за да се редуват.







     В някои модели мънистата са и от двете страни и са доста повече.



     А в някои редуването е по друга схема.


     Допълнителното оплитане направих прихващайки по 3 бримки от страната без украса, изплитайки по 3 бримки синджир помежду им.



     На кърпите, които имам, сачака е прикрепен към плата с бял конец, с бод тропоска. Аз още не съм завършила моето плетиво и не съм стигнала до завършената кърпа.



     Тук можете да видите множество видео уроци по този вид плетене. И за край нещо пъстро и весело:-)



         


3 коментара :

Doni To 14 февруари 2016 г. в 2:41

Благодаря за споделянето :)

sirhan 14 март 2016 г. в 7:22

kazva se sashto i "hurkiya" vav varnesko pletene na hurkiya pri vaykovcite

Magy 7 април 2016 г. в 2:08

Благодаря за информацията, за първи път чувам тази дума :-)

Публикуване на коментар