събота, 8 март 2014 г. - , , , , , 2 коментара

ПРОЕКТИ: ТЪКАН КОЛАН

     Нещо, което изработих скоро. 


     Моделът изглежда еднакво от лицевата и от опаковата страна. Всъщност е първи опит за обикновено тъкане.






     Този стан изработи съпруга ми по снимки от интернет. Вече го бях използвала за тъкане на кори (резултата ще покажа в друг пост). Както се вижда техниката на изработка е класическа, като нищялките от обикновения хоризонтален стан са заменени с примки от конец, през които минава основата. Совалката преминава през получения зев. В обратната посока с ръка се притиска надолу тази част от основата, която не минава през нищялките (по посока на оранжевата стрелка).


      Тук се вижда кръстосването на основата преди притискането и надолу.  Вътъкът е черен, като крайните нишки от основата.


     Като за експеримент избрах прежди, останали от едни шарени чорапи. Почти всички цветове - акрил. Голяма грешка. Нишките от акрила, които правят топченца по плетените дрехи, се сплитат при периодичното разминаване на основата и трудно се набива вътъка за да се стегне тъканта. Трябваше ми и известно време, за да регулирам затягането, което определя ширината на ивицата. Получи се колан с дължина около 1,90м. 
     Всъщност теоретично се запознах с тази техника отчасти от една книжка. 



     Автор е Симеонка Стойчева от читалище "Н. Михайловски" - Велико Търново. Издадена е през 1989г. като ръководство за кръжоците по битова тъкан. От нея за първи път научих за тъкането на кори преди много години, но съдържа и полезна информация за други техники. Цялата книжка можете да видите тук.
     При избора на модел основно разглеждах албума "Български народни колани", но в него са показани шедьоври, които поне към момента:-) не са ми по силите. 
     Потърсих в интернет, използвайки английския термин inkle weaving и в крайна сметка се спрях на тези модели, от които направих някакъв мой вариант:


     А ето това е схемата на тъкане, изработена чрез DB-WEAVE, свободен софтуер за тъкане. Все още не съм специалист по тази програма, но колкото да се вижда преплитането на основата и вътъка се получи.


      И резултатът отблизо за сравнение:





2 коментара :

Анонимен 6 декември 2014 г. в 11:40

Приятно бях изненадана, когато видях във вашата страница, части от моята книжка "Ръцете раждат красота - Ръководство за кръжоците по битова тъкан".
Хвала на жената заради упоритостта да следи указанията и с творческо умение и любов да създава красиви творби.
Желая Ви успех.
Симеонка Стойчева - Велико Търново - ул"Мир"5

Magy 29 декември 2014 г. в 23:22

Здравейте! Много се радвам на Вашето внимание. Четох статия за Вас тук: http://www.dnesbg.com/obshtestvo/90-godishnata-simeonka-stoytcheva-pazi-traditsiite-na-takatchestvoto.html Искрено се възхищавам от труда Ви. Бих искала да видя и колекцията Ви от домашни тъкани. Дали не я излагате някъде? Желая Ви щастливо посрещане на новата година, здраве и живот!

Публикуване на коментар