вторник, 8 април 2014 г. - , , , , 5 коментара

ИСТОРИЯ: ГОБЛЕНЪТ ОТ БАЙО

     Bayeux Tapestry е може би най-известната бродерия в света, по-ценна като извор на историческа информация, отколкото като изящно ръкоделие. 


     Впечатляваща с размера си - дължина почти 70 метра и ширина 0.5 метра. Всъщност тя не е гоблен в сегашния (бродиран) или в оригиналния (тъкан) смисъл на думата. Бродерията изобразява нормандското нашествие в Англия и неговата кулминация - битката при Хейстингс през 1066 година. Представлява 50 сцени с надписи на латински, изработени върху лито тъкано ленено платно, с оцветени с растителни бои вълнени конци. Създадена е в Англия през 1070 година. През 1729 година е открита и изложена в катедралата на Байо, Франция. В момента може да бъде видяна в собствен музей: Musée de la Tapisserie de Bayeux.  


     На гоблена са изобразени 623 човешки фигури, 202 коня, 55 кучета, 506 други животни и птици(някои от тях митични), 49 дървета, 41 кораба, 37 сгради, 57 надписа с около 2000 букви. Точният автор на това произведение е неизвестен. Има две хипотези. Според едната е изработено по заповед на кралица Матилда, съпруга на Уилям Завоевателя, от придворните тъкачи. Според другата поръчител е Одо, епископ на Байо и брат на Уилям. През 2007 година Гобленът от Байо е включен в програмата на ЮНЕСКО за защита на документалното наследство "Паметта на света".
    



     Можете да разгледате още детайли от композицията туктук можете да научите повече за съдържанието на изобразените сцени.


     Използваните цветове са червено-кафяво(теракота), циньо-зелено, синьо, маслинено зелено, потъмняло злато, и малки количества черно, тъмно синьо и цвят на салвия. По-късни корекции са правени със светли жълто и зелено, оранжево. През 11 век вълната за бродерия е била оцветявана преди изпридането. Дебелината на конците е зависела от това, дали ще се използват за изработка на пълнежи или контур. За получаване на необходимите десетина нюанса са използвани три растения - сърпица(Isatis indigotica), брош(Rubia tinctorum) и резеда(Reseda luteola). Листата на сърпицата дават син цвят. Използвала се е преди навлизането на индигото след Великите географски открития през 17 век. Корена на броша се използва за добиване на червено. Жълт цвят се получава от корените на резедата. Вълната се потапя в боята и се суши по няколко пъти, в зависимост от желаната наситеност.

 
     Малко подробности за изработката. Използвани са два вида бодове. Бод зад игла за надписите и контурите, и бод байо за пълнеж на фигурите. Вторият се среща и с английските имена couching или laid work. Изработва се в три стъпки:


 

     И малко забавление: тук можете да конструирате свои собствени сцени в стила на Гоблена от Байо.



5 коментара :

Ралица 9 април 2014 г. в 10:56

Благодаря за интересната информация! Много харесах синьо-златната бродерия с този бод! :)

Magy 10 май 2014 г. в 10:36
Този коментар бе премахнат от автора.
Magy 10 май 2014 г. в 10:39

Благодаря! Радвам се, че съм полезна:-) Все още се уча да работя с blogger и по тази причина се забавих с модерирането:-)

Irena Yonkova 13 август 2014 г. в 5:23

privet na vsichki lubiteli na broderiata i na avtora na tozi chudesen sait...tuk vliazoh s vrazka ot saita na Muzei "Sarafkinata kashta", v koiato e imalo demonstracia na broderii prez may 2013, dokolkoto razbrah. Za sajalenie, sam go izpusnala... V momenta jiveia izvan Bulgaria, no shte se radvam da poddarjame vrazka s drugi lubiteli na goblena i broderiata v BG, koito da mi pokajat kak se pravi vaprosniat bod Bayeux i izobshto da obmeniame idei v tazi taka interesna oblast. Ako imate interes, moga da vi pratia snimki na moi broderii i neshta, koito pravia. pozdravi na vsichki. Irena

Magy 31 август 2014 г. в 21:42

Радвам се, че съм била полезна. Моят опит с бод Байо можете да видите в друг пост в блога ми: http://myneedleworkdiary.blogspot.com/2014/04/blog-post_9.html
Ще се радвам да обменяме идеи!
Поздрави

Публикуване на коментар