понеделник, 23 ноември 2015 г. - , , , , , , , 0 коментара

УРОК: ЕДНА БРОДЕРИЯ С МНОГО ИМЕНА

     Времето, през което не пишех, уползотворих с практически занимания. Във връзка с възстановка на Възстанието на Асен и Петър ми се наложи да си ушия нова средновековна рокля, подходяща за температурите през месец ноември. И понеже в Търново всички сме боляри :-) , реших да я украся с нещо по-аристократично. Първото, за което се сеща човек е коприната. Е, признавам си, моята е изкуствена. Следващия проблем, който трябваше да реша, беше да избера подходяща бродерия. Попаднах на албум във Фейсбук със снимки на находки от Египет, датирани в периода 10-15 век. Описанието беше: "A collection of textiles from the Newberry Collection in the Ashmolean Museum showing use of interlaced herringbone stitch on a variety of objects from the Mamluk Period".
     Ето този кръст ме впечатли:
     И речено-сторено, четири такива, за деколтето и ръкавите:
     Но най-сложното в тази бродерия, е да се определи историята и. Както вече споменах, едното от имената на бода е interlaced herringbone stitch. Други са: maltese, kutch, armenian, marash. Египет, Малта, Индия, Армения си оспорват произхода и. Среща се и в народни шевици от Городенка, Украйна. Тази тема заслужава по-задълбочено представяне. Кръстът се нарича "двоен малтийски кръст".
     Сега, обаче, ще се съсредоточа върху изработката на бродерията. За урока съм избрала ленена панама за основа и котон перле на два ката. Двата етапа са изработени с различен цвят, за по-голяма яснота. На първия етап се използва бод рибена кост. Конструирането на схемата зависи от мотива. Основно правило, което трябва да се спазва е да се редува преминаването на кръстосаните нишки един път - под, един път - над.
     В началото на втория етап допълнителният конец преминава от опаковата към лицевата страна. Повече не минава през основата, а само се усуква около рибената кост. Основното правило важи и за него. По този начин се получават елементи на затъкаване.




























     Снимките са много, но с цел да станe ясна последователността на бродерията.

0 коментара :

Публикуване на коментар