четвъртък, 30 октомври 2014 г. - , , , , , 2 коментара

УРОК: ПРЕСУКАНИ РЕСНИ НА ЕДНА КУКА


     Помните ли купешките ресни, които продаваха на метър, навити на едни картони, и които се кипреха по покривки и пердета във всяка къща? Аз много ги мразех. Обаче открих, че мога да си ги изплета на една кука. Мога да използвам различни дебелини конец, прежда, преливащи цветове, мъниста и пайети. И да избягам от оня измислен вид от времето на празните магазини. Но като начало - класика: коприна с дебелина около милиметър и кука номер 1,75. 
     Резултатът е много интересен и ако човек не знае, че е изработено на една кука, трудно може да се досети. Убедете се сами.



     Как се получава това, стъпка по стъпка:
     1. Изработва се синджир с толкова бримки, колкото ресни искаме да имаме. Обръщаме и продължаваме в обратната посока.

     2. Обръща се синджирчето и се боде в малките бримчици от опаковата страна, така че лицевите бримки да са ръб след изработването.

     3. Бодем в първата бримка и изтегляме бримка с дължина 12-13см. Можем да използваме картонче, за да получаваме всеки път една и съща дължина. 

     4. В зависимост от посоката на пресукване на конеца, в същата посока се пресуква бримката, като се завърта куката 20 пъти.
 

     5. Прегъваме усуканата бримка на две и внимателно я отпускаме, за да се навие. Ако се получат кривини, внимателно я издърпваме към края, за да изчезнат. Тя се навива в обратната посока на пресукването на конеца.

     6. На куката остава края във вид на малка бримка, през която изплитаме нова бримка.

     7. Бодем в следващото синджирче и изваждаме следващата дълга бримка. Повтаряме стъпки от 3 до 7.

     Ето как изглежда изработеното от лицевата и от опаковата страна.
 
      Можем да изплетем синджира от един цвят, а ресните от друг. Ако искаме да добавим мъниста или пайети, трябва да ги нанижем предварително на конеца и по време на плетенето да ги поставяме на желаните места.


2 коментара :

Емилия Начева 30 октомври 2014 г. в 14:29

Е...това вече е наистина прекрасно. Видях снимката във Фейсбук и се зачудих как така плетено на една кука и в същото време - ресни. Сега разбирам. Сърдечно благодаря за споделеното. Ще се възползвам, с ваше разрешение, разбира се! :)

Magy 30 ноември 2014 г. в 0:42

Възползвайте се със здраве!

Публикуване на коментар