вторник, 31 май 2016 г. - , , , , 0 коментара

ПРОЕКТИ: ЦАРСКА ПОКРИВКА

     Това не е някакво преувеличение, а името под което е бил известен този модел преди петдесетина години. И е един бъдещ проект. 
     И понеже преди време се повдигна въпроса от кой край на България е, успях да добия следната информация. Изработена е от бабата на съпруга ми, Минка Петкова, родом от село Градище, Севлиевско. Омъжила се е в Габрово и е живяла там. Tq била на почивка във Вършец някъде около 1972 година. Там се запознала с жена от Ихтиман, която носела покривката, за да я покаже, защото току-що била спечелила някакъв конкурс с нея. Бабата веднага си купила панама и конци и захванала модела, с мотивите и разпределението им още по време на почивката. По-късно я довършила. Нищо чудно, след като е имало конкурс, моделът да е бил публикуван в някое българско списание, беше спомената списание "Божур". А също, че се е изработвал надомно от жените във Велинград.
      Така или иначе не можах да стигна до източник, потвърждаващ автентичността на мотива. Но научих, че се подвизава се с различни имена: корона, вариант на елбетица, еленови рога. И в различни цветови комбинации: златисто, бяло, кафяво в този вариант; нюанси на червено; червено, бяло, жълто. Вариант на модела в други цветове и размери можете да видите тук и тук:
     От всичко, което прочетох по темата най-близо ми се сториха мотиви "елбетица с роджета" от ръкави на шопски ризи от тази статия на Юлия Боева. 
     Тишлайферът е изработен на ленена панама с копринени конци. Използван е полегат, кръстат и контурен бод. Снимки на детайли:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

     И един подарък от мен - схема на покривката. Цветовете оставям на фантазията ви: 
      Благодаря за информацията на Таня Илиева, Димка Боянова, Здравка Димитрова Цветкова, Вяра Гаврилова, Ирен Ямами, Юлия Боева(по реда на включването им в дискусията ето тук) и Краси Господинова :-)