сряда, 31 декември 2014 г. - , , , 0 коментара

РЕЧНИК: ПАРЦАЛЕНА КУКЛА TILDA

     Харесвам тези несъразмерни кукли с объркани пропорции. Напомнят ми за куклите, които майките са правели на момиченцата си преди сто години. От стари парченца плат, които са останали след изработката на шарени юргани.


     Подсещат ме за Коледите, когато подаръците са били малко, но от сърце, изработени с любов, а не купени от магазина. Носталгия по истинските времена :-)
     Всъщност марката Tilda  се е родила през 1999 година и нейн автор е Tone Finnanger, норвежка дизайнерка. Днес тя включва кукли за правене и обличане, материали за пачуърк и меки играчки, картички, опаковки за подаръци, книги и т.н. - и всичко това в уникален стил.
     Светът на Tilda е уютен, забавен, женствен и леко наивен. Ако Tilda съществува в реалния живот, тя ще бъде капризна и романтична, ще живее за момента и няма да се взема прекалено на сериозноНай-разпознаваеми черти на куклите са лицата, с две точки за очи и румени бузи.
     Продуктите Tilda се произвеждат и разпространяват от Panduro Hobby в повечето страни в Европа, а също и в Австралия, Азия, Северна и Южна Америка. Оригиналните заглавия се публикуват от издателите Cappelen Damm в Норвегия и Германия и David & Charles  в останалата част от света. Преведени са на 18 езика. Можете да видите някои от тях тук.


     Много вдъхновяващ е блогът на екипа на Tilda, а идеи можете да почерпите от последния им каталог.
     В следващ пост ще покажа как изработих моята кукла :-)





вторник, 30 декември 2014 г. - , , , , , 1 коментара

ПРОЕКТИ: ВЕЗАНА МЪЖКА РИЗА - II ЧАСТ

     Явно не бях подбрала цветовете удачно. След обсъждане с Ирен Ямами и с нейната огромна помощ направих някои промени. Розовото стана коралово, зеленото стана по-наситено и по топло, синьото малко по-бледо и по-студено. Като цяло се промени излъчването и съм доволна. 



     Има разминаване от оригинала в редуването на мотивите и тяхното оцветяване, а също и в симетрията. Позволих си да вложа част от своето виждане. 

      Следващата стъпка бе да отстраня помощното парче разграфена панама. Оказа се по-бавно, отколкото очаквах. 





     Както се вижда оформих вратната извивка спрямо ризата, върху която ще монтирам шевицата. 
     Все още мисля по монтирането и избирам подходящите бодове и цветове. Много ми се иска да изработя и по един мотив на ръкавите и яката, но ще е малко трудно върху готовата риза.
     Мотивите са в ляво и дясно на тази страница:
     И за коледен подарък - схемата, по която работих. В горната част се виждат марките и номерата на използваното мулине и използваните бодове: